Image

Diplomás Pályakövetési Rendszer – a jövőtervező


A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) a köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt támogatja, egyedülálló know-how alapján. A
diplomantul.hu honlapon, a DPR adatait interaktívan bemutató online keresőfelületen könnyedén tájékozódhatunk a felsőoktatásból kilépő, illetve végzett hallgatók munkaerőpiaci életútjáról.

 

Az Oktatási Hivatal fejlesztésében megvalósult diplomantul.hu felhasználóbarát keresőfelülete tényadatokkal válaszol a végzős hallgatók legfontosabb kérdéseire: mit tudnak kezdeni a diplomájukkal, lesz-e állásuk, milyen gyorsan tudnak elhelyezkedni, mennyit kereshetnek majd, azaz várhatóan milyen karrier áll előttük. A felületen megtalálható DPR AAE pályaorientációt támogató modul kifejezetten a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára tartalmaz fontos információkat. Az érdeklődők az adatokban önállóan, egyéni igényeik szerint kereshetnek. Az online felületen jelenleg 2009 óta végzett 4 évfolyam 138.000 hallgatójának tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el összesítve minden olyan képzésen, amelyen az adott évben legalább 15-en végeztek. A hiánypótló adatbázisban szinte valamennyi felsőoktatási intézmény képzési adatai szerepelnek, így a rendszerből megismerhetők a felsőfokú végzettség megszerzése utáni munkavégzés jellemzői.

A DPR, amelynek kimagasló minőségét 2019 szeptemberében Érték és Minőség Nagydíjjal ismerték el, egyedülállóan sokrétű, ugyanis adatintegrációs és kérdőíves kutatási modulokat egyaránt tartalmaz; olyan államigazgatási szervezetek hatósági adatbázisaiban tárolt információkat dolgoz fel anonim módon, mint az Oktatási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ.
Az Oktatási Hivatal – a sokoldalú tájékoztatás érdekében – nemcsak interaktív online felületet fejlesztett, hanem a hallgatók továbbtanulási motivációinak, elvárásainak, stratégiáinak könnyebb megismerése érdekében a pályakövetési adatokról úgynevezett gyorsjelentéseket és az információkat egyszerűen láttató infografikákat is készít, amelyek folyamatosan frissülnek a felvi.hu honlapon.

A Diplomás Pályakövetési Rendszert bemutató kisfilm itt érhető el: Diplomás Pályakövetési Rendszer – a jövőtervező.

Image
Image
Image
Image
©2021 Zsiráf Kreatív Ügynökség - minden jog fenntartva!

Keresés